aaa  
   
     
 

Aktualności

 

Nasze produkty zagościły na targach w Plauen

Plauen 1

Plauen 2

Na początku marca w Plauen, w Saksonii, odbywały się XXI Międzynarodowe Targi Rolne. W tegorocznej imprezie Polskę reprezentowało stoisko Starostwa Powiatowego w Kielcach. Wśród prezentowanych produktów znalazły się sery twarogowe i masło produkowane w naszej, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
Targi Rolne w Plauen są jedną z największych tego typu imprez w Europie. Od lat jedynym reprezentantem Polski jest powiat kielecki. W tym roku na stoisku pojawiły się m.in. pyszne miody, świece i wyroby ozdobne, a także wyroby mleczarskie z OSM w Chmielniku.  
- Prezentowaliśmy całą gamę naszych serów oraz masło czyli wyroby posiadające znak „Jakość Tradycja”. Nie ukrywam, że największym zainteresowaniem cieszyło się „masło chmielnickie”, a goście podkreślali jego niepowtarzalny i doskonały smak – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes firmy.
W trakcie targów stoisko powiatu kieleckiego było oblegane przez gości wystawy, którzy nader chętnie korzystali z przygotowanych dla nich degustacji, chwaląc smak i jakość wyrobów, w tym tych z logo OSM Chmielnik.  

 

Nasze wyroby w nowych „ubrankach”

osm

Już można ich wypatrywać w dobrych sklepach spożywczych m.in. Kielc, Buska – Zdroju, Staszowa, Krakowa czy nawet Górnego Śląska. Mowa o wyrobach naszej spółdzielni, których opakowania zyskały nową szatę graficzną. Choć opakowania zmieniły nieco swój wygląd to wciąż we wnętrzu kryją tajemnicę smaku naszych znakomitych wyrobów, w tym m.in. masła chmielnickiego czy twarogu chmielnickiego półtłustego, produktów z certyfikatem „Jakość Tradycja”.

Wiadomość, że znakomite wyroby z naszej mleczarni zmieniają wygląd swoich opakowań, jako pierwsza dotarła do gości tegorocznych targów Ecofamily.
- Charakterystyczne i wyróżniające się swoją szatą graficzną nowe opakowania zyskały już niemal wszystkie nasze wyroby, w tym przede wszystkim masło i twaróg chmielnicki półtłusty. W przypadku masła chodzi tu zarówno o kostkę, jak i osełkę, a twarogu o ten pakowany próżniowo oraz tzw. klinkę – wyjaśnia Jacek Bracichowicz, prezes OSM.
Przypomnę tylko, że wspomniane produkty posiadają certyfikat „Jakość Tradycja”, nadany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, który przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany za krajowy system jakości żywności oraz zaakceptowany jako taki przez KE.
- Nasi konsumenci nie muszą się w żaden sposób obawiać, ze zmiana wyglądu opakowań wpłynie na jakość wyrobów. Zapewniam, że kryć one będą wszystkie walory smakowe, z jakich znane są wyroby naszej spółdzielni – dodał prezes Barcichowicz.
Wspomnę tylko na koniec, że wszystkie produkty z charakterystycznym logo OSM Chmielnik dostępne są w sieci sklepów PSS Społem w Kielcach, Busku – Zdroju, a także dobrych sklepach Staszowa, Opatowa, Sandomierza a nawet Krakowa i Górnego Śląska.

 

Rozpoczęliśmy od Ecofamily 

osm

Przez dwa dni w Kielcach odbywały się targi zdrowej i ekologicznej żywności – Ecofamily. Wśród ponad stu wystawców znalazła się także nasza Spółdzielnia. Gościom targów oferowaliśmy cały asortyment produkowanych przy ulicy Polnej wyrobów. Można je było nie tylko spróbować, ale też na miejscu zakupić.

Tegoroczny sezon uczestnictwa w imprezach targowych, a przez to prezentacji całego asortymentu produkcji, rozpoczęty. W sobotę i niedzielę 30 i 31 stycznia rozstawiliśmy nasze stoisko na Ecofamily, imprezie targowej preferującej zdrową i ekologiczną żywność, w tym m.in. wyroby cukiernicze, pieczywo, wędliny, napoje oraz wyroby branży mleczarskiej.
Wśród firm oferujących te ostatnie znalazła się nasza Spółdzielnia. Wyroby z logo OSM Chmielnik cieszyły się sporym zainteresowaniem odwiedzających targi.
- Świadczył o tym m.in. fakt, że już pierwszego dnia targów, po kilku godzinach brakło „klinki”. Musieliśmy nasze stoisko o ten wyrób szybko uzupełnić – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes Spółdzielni.
Dodać należy, że odwiedzający Ecofamily mieli sposobność nie tylko popróbować pysznych serów czy słynnego chmielnickiego masła, ale też te i inne wyroby zakupić.
Uczestnictwo w imprezie było również okazją do zaprezentowania konsumentom nowych, estetycznych i charakterystycznych opakowań, w które nasze wyroby już niedługo będą „ubierane”. Szukajcie ich w dobrych sklepach, bo warto!

 

Produkty z Chmielnika zagościły w Łodzi

osm

Przez trzy dni w Łodzi odbywała się jedna z najważniejszych imprez targowych branży produktów ekologicznych i regionalnych w naszym kraju. Mowa o Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej „Natura Food”, którym po raz czwarty towarzyszyły Targi Ekologicznego Stylu Życia „bejco”. Wśród kilkuset wystawców zaprezentowała się także nasza Spółdzielnia.

Obie imprezy od wielu lat należą do najważniejszych imprez branżowych w Polsce. Nastawione są przede wszystkim na bioprodukty, ekożywność oraz produkty naturalne, regionalne, wytwarzane metodami tradycyjnymi.
Stąd obecność na targach firm z całego kraju (i nie tylko, bo pojawili się wystawcy m.in. z Czech, Niemiec i Ukrainy) specjalizujących się w wytwarzaniu żywności o wspomnianych walorach.
Cieszy fakt, że wśród tej licznej grupy kilkuset wystawców znalazł się reprezentant regionu świętokrzyskiego. Chodzi o naszą, Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Chmielniku.
- Prezentowaliśmy pełen asortyment naszej produkcji, począwszy od artykułów znajdujących się na liście produktów tradycyjnych czyli masła i twarogu chmielnickiego, przez śmietanę, kefir aż po nasz najnowszy wyrób czyli produkowany z odtłuszczonego mleka ser twarogowy chudy. Wszystkie produkty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających targi, o czym może świadczyć fakt, że przywiezione do Łodzi wyroby bardzo szybko zostały sprzedane – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes spółdzielni.
To nie jedyny sukces naszej firmy, bowiem okazało się że prezentowane produkty znalazły zainteresowanie firm zajmujących się dystrybucją towarów spożywczych w regionie. Niewykluczone więc, że wkrótce masło, twarogi i inne wyroby z naszym logo znajdą się na półkach sklepów w Łodzi i okolicach.

 

OSM w programie „Żyj po Polsku”

W czasie tegorocznych dożynek gminy Chmielnik, odbywających się w Holendrach, stoisko naszej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku odwiedził poseł Jarosław Gowin, któremu towarzyszył Michał Cieślak, przewodniczący buskiego oddziału Świętokrzyskiej Izby Rolniczej. Rozmawiali z Jackiem Bracichowiczem, prezesem OSM Chmielnik realizując jednocześnie kolejny odcinek programu z serii „Żyj po Polsku”. 
W trakcie programu zaprezentowana została historia naszej firmy. Przedstawiony został też obecny asortyment wyrobów: masło, sery, mleko, śmietana, maślanka, kefir, twarogi oraz strukturę zatrudnienia. Prezes Bracichowicz opowiadał o tradycyjnej produkcji wskazując na problemy polskich lokalnych zakładów mleczarskich. Problemy te w znacznym stopniu wynikają między innymi z ekspansji zagranicznych sieci handlowych, które zaopatrują się u dużych dostawców lub u producentów spoza granic kraju.
Jarosław Gowin pytał, jakie rozwiązania mogłyby poprawić sytuację, czy zobligowanie sieci handlowych do procentowego udziału w zaopatrzeniu w lokalnie produkty poprawi sytuację lokalnych zakładów?
Prezes Bracichowicz przyznał, że każdy nawet znikomy udział w handlu sieciowym nawet na terenie powiatu będzie ogromnym wsparciem dla zakładu.

 

Certyfikat „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków” właśnie dotarł

W styczniu br. w Regionalnym Centrum Naukowo – Technologicznym w Podzamczu Chęcińskim odbyło się spotkanie podsumowujące realizowany od 2013 roku przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach projekt pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
Zrzesza on 34 podmioty z czterech powiatów województwa świętokrzyskiego. Podmioty te wytwarzają lub zajmują się sprzedażą produktów tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla powiatów: kieleckiego, opatowskiego, ostrowieckiego i sandomierskiego.
Wśród tych podmiotów znalazła się również nasza spółdzielnia, czego potwierdzeniem jest otrzymany niedawno certyfikat uczestnictwa w szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.

 

Gościliśmy na TIBCO

Nasze wyroby prezentowane były w Rumunii podczas odbywających się w Bukareszcie po raz 32 Międzynarodowych Targów Wyrobów Konsumpcyjnych.
Z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich kilka firm z branży spożywczej z regionu świętokrzyskiego, wzięło udział w organizowanych w stolicy Rumunii Międzynarodowych Targach Wyrobów Konsumpcyjnych. To jedna z ważniejszych imprez wystawienniczych w tym kraju, która nie tylko ma za zadanie prezentację wyrobów, ale jest też miejscem spotkań przedsiębiorców oraz nawiązywaniem kontaktów gospodarczych. Temu ostatniemu miała służyć obecność firm z naszego regionu.
- Prezentowaliśmy te wyroby, z których słynie nasza spółdzielnia – wyjaśnia Jacek Bracichowicz, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku. - Na wspólnym stoisku prezentowaliśmy wyroby oznaczone znakiem „Jakość Tradycja” jak np. masło chmielnickie czy twaróg półtłusty chmielnicki oraz inne produkty, w tym kefir.
Dodać należy, że obok naszej spółdzielni prezentowały się też inne firmy mleczarskie, jak np. Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu czy OSM w Opatowie, producent „krówki opatowskiej”, a także producenci znakomitych wyrobów wędliniarskich, soków tłoczonych na zimno czy owoców.
- Uczestnictwo w targach może na razie nie przyniosło żadnych wymiernych efektów, ale było okazją do zaprezentowania za granicą naszych wyrobów. Cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony gości odwiedzających wspomnianą imprezę targową – dodał prezes Bracichowicz.
Wspomnieć należy, że ta prestiżowa impreza odbywała się od 28 do 31 maja br., a stoisko świętokrzyskich producentów było jednym z kilkuset obecnych na TIBCO.

 
Świętowaliśmy jubileusz 90. lecia 

W uroczystościach rocznicowych udział wzięło liczne grono zaproszonych gości, wśród których znaleźli się przedstawiciele władz samorządowych województwa świętokrzyskiego, powiatu kieleckiego, miasta i gminy Chmielnik, gminy Solec – Zdrój, producentów mleka, zaprzyjaźnionych z nami firm z branży mleczarskiej czy hurtowni. Oczywiście nie zabrakło pracowników naszej spółdzielni i członków Rady Nadzorczej.
Obchody rocznicowe rozpoczęło posiedzenie tego gremium w siedzibie firmy przy ulicy Polnej.
Później, w Śladkowie Małym, w gospodarstwie agroturystycznym Agnieszki i Rafała Gawlików, odbyła się dalsza część spotkania. Wzięli w nim wszyscy zaproszeni goście.
Mirosław Wiewióra, przewodniczący Rady Nadzorczej, przypomniał rys historyczny firmy i jej początki, które związane są z osobą księdza Tomasza Wąsika i Drugni. Tam bowiem w starej karczmie grupa rolników pod wodzą wspomnianego księdza Wąsika zaczęła wyrabiać masło, a później produkt ten rozwozić furmankami na sprzedaż (przede wszystkim na targ w Kielcach). 
Po wojnie produkcja przeniesiona została do Chmielnika i tam do chwili obecnej, w zakładzie przy ulicy Polnej, odbywa się wyrób znakomitych, opartych na tradycyjnych recepturach i cieszących się ogromnym zainteresowaniem konsumentów wyrobów.
W trakcie uroczystości były życzenia, kwiaty i upominki. Jak przystało na urodziny, nie zabrakło specjalnie na tę okazję przygotowanego tortu oraz pamiątkowego zdjęcia, na którym obok pracowników spółdzielni znaleźli się też przedstawiciele Rady Nadzorczej i producenci mleka.
Goście spotkania mieli także sposobność degustacji naszych wyrobów. 

 

Ser twarogowy chudy już na sklepowych półkach

Od kilku tygodni na rynku dostępny jest kolejny produkt wyrabiany w naszej spółdzielni. Bowiem ruszyła produkcja sera twarogowego chudego. Wyrób powstaje z mleka o zawartości 0,005% tłuszczu. To kolejny ukłon w stronę osób chcących się zdrowo odżywiać i poszukujących na sklepowych półkach produktów naturalnych i ekologicznych.
- Ser twarogowy chudy produkowany jest z mleka odtłuszczonego. To odpowiedź naszej spółdzielni na zapotrzebowanie rynku, na którym podaż tego rodzaju wyrobów nie nadąża za popytem – wyjaśnia Jacek Bracichowicz, prezes spółdzielni.
Ser twarogowy chudy to produkt odznaczający się nie tylko wysoką jakością (jak pozostałe nasze wyroby), ale też ma znakomite walory smakowe. Dodatkowo opakowanie jest bardzo poręczne, bowiem niewielkie jego kawałki o gramaturze 20 – 30 dag (tzw. „śniadaniówki”, do jednorazowego spożycia) pakowane są w folię w charakterystyczną biało – zieloną kratkę. 
Na razie z linii produkcyjnej ser twarogowy chudy schodzi raz w tygodniu, ale w odpowiedzi na większe zapotrzebowanie konsumentów, jego produkcja może zostać zwiększona. 
Dostępny jest w sprzedaży w sklepie firmowym w Chmielniku oraz sieci Lewiatan, PSS „Społem”, GS „Staszów” i wielu innych placówkach handlowych współpracujących z naszą spółdzielnią.
 

TOP PRODUKT dla chmielnickiego twarogu

Nasz „Twaróg Chmielnicki Półtłusty” otrzymał certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnienie przyznane przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” potwierdza najwyższą jakość produktu i jego rodzime pochodzenie. Decyzja o przyznaniu tego prestiżowego wyróżnienia zapadła podczas piętnastego już audytu artykułów spożywczych, który odbył się pod koniec stycznia w Krakowie. Honorowym patronem programu, w ramach którego przyznawane są wyróżnienia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyroby z tzw. polskim akcentem czyli wytwarzane z rodzimych składników na podstawie tradycyjnego przepisu lub na terenie kraju dopuszczone są do udziału w audycie żywności organizowanym w ramach programu „Doceń polskie”. Udział w tym przedsięwzięciu umożliwia jedynie pozytywna weryfikacja produktu. 
Piętnasta certyfikacja odbyła się pod koniec stycznia w Krakowie przez Lożę Ekspertów (czyli grono specjalistów z branży spożywczej, którzy oceniali wszystkie produkty starające się o zdobycie certyfikatu „Doceń polskie”). 
- Noty przyznawane są za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny wyrobu. Za każdy z tych trzech elementów można zdobyć od 1 do 10 punktów. Wynik jest średnią oceną przyznanych przez członków tego grona. Należy podkreślić, że godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym artykułom spożywczym, które otrzymały minimum 7,5 punktu. Z kolei te z maksymalnymi ocenami są honorowane dodatkowo tytułem TOP PRODUKT – wyjaśnił Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Jego zdaniem kryteria przyznawania znaku promocyjnego są przejrzyste, a certyfikat „Doceń polskie” nie jest przyznawany przypadkowym produktom, lecz wyłącznie sprawdzonym wyrobom. To doskonała rekomendacja dla produktów, którym konsumenci mogą zaufać.
Jednym z producentów, którego wyrób został uhonorowany zaszczytnym certyfikatem podczas styczniowego audytu jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku. Produkowany przez nią „Twaróg Chmielnicki półtłusty” zdobył godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.
W ocenie ekspertów wspomniany produkt zachowuje w swoim składzie to, co w mleku najlepsze. To produkt naturalny, bez dodatku konserwantów i innych wzmacniaczy czy polepszaczy smaku. Można go spożywać bezpośrednio, ale sprawdza się także jako składnik wypieków czy dań obiadowych. Nagrodzony produkt jest oferowany w opakowaniach o różnych wariantach wagowych.

 

Prezentowaliśmy się w Łodzi

Cały asortyment naszych wyrobów pojawił się na odbywających się w Łodzi Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej „Natura Food”. 
Kilkadziesiąt tysięcy osób odwiedziło odbywające się już po raz siódmy Międzynarodowe Targi „Natura Food”. Byli to nie tylko miłośnicy bioproduktów, ekożywności, produktów regionalnych czy tradycyjnych, ale też przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności. W tym najważniejszym i jednym z bardziej prestiżowych wydarzeń branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo – Wschodniej wzięło udział ponad 300 wystawców z kraju i zagranicy.
Wśród nich była też nasza Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku, która prezentowała wyroby na wspólnym stoisku wraz z innymi producentami z regionu świętokrzyskiego.
- Zaprezentowaliśmy niemal cały asortyment wyrobów produkowanych w naszej spółdzielni. Nie kryję, że największym zainteresowaniem, jak niemal zawsze podczas tego typu imprez targowych, cieszyły się przede wszystkim dwa produkty posiadające znak „Jakość Tradycja” czyli „masło chmielnickie” i „ser chmielnicki półtłusty” – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes OSM w Chmielniku.
Odwiedzający stoisko regionu świętokrzyskiego obok degustacji wyrobów mieli też sposobność dokonania zakupu wszystkich oferowanych produktów.
 

Wyroby prezentowaliśmy na gminnych Dożynkach 


Niemal cały asortyment wyrobów naszej firmy pojawił się na Dożynkach Miasta i Gminy Chmielnik, które w tym roku odbyły się w Śladkowie Małym.
Na specjalnym stoisku zaaranżowanym przez naszych pracowników oferowaliśmy m.in. znakomite chmielnickie masło i twaróg półtłusty, maślankę czy wreszcie kefir (tak doskonale gaszące pragnienie i przez to sprawdzające się w upalne dni). Nie zabrakło również doskonałego i cieszącego się dużym zainteresowaniem konsumentów sera typu mozzarella.
Uczestnicy imprezy, w tym wielu gości i turystów odwiedzających region świętokrzyski, mogli wszystkie te produkty popróbować. Ale największym zainteresowaniem cieszyło się oczywiście masło chmielnickie, posiadające jako jeden z dwóch naszych wyrobów, znak „Jakość Tradycja”.
Wszyscy, którzy pojawili się i skosztowali wyrobów z logo naszej spółdzielni, z uznaniem wyrażali się nie tylko o ich jakości, ale przede wszystkim o walorach smakowych.
 

OSM członkiem Świętokrzyskiego Klastra Spożywczo - Przetwórczego 

Współpraca, wzajemna pomoc, lepsza organizacja produkcji czy wreszcie wspólna promocja produktów to główne cele powstałego niedawno Świętokrzyskiego Klastra Spożywczo – Przemysłowego. Jednym z jego członków jest także nasza spółdzielnia. 
Pod koniec maja, podczas sesji Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, powołany został Świętokrzyski Klaster Spożywczo – Przetwórczy. Tworzy go ponad 20 podmiotów, wśród których znalazły się m.in. dwie największe w regionie uczelnie państwowe, trzy starostwa, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Świętokrzyskie Centrum Innowacji i Transferu Technologii czy wreszcie firmy działające w branży spożywczo – przetwórczej. W gronie tych ostatnich jest również nasza, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku.
Jak powiedział Jacek Bracichowicz, jej prezes, to porozumienie pozwoli na wspólne działanie nastawione przede wszystkim na pozyskiwanie funduszy unijnych w nadchodzącej perspektywie finansowej 2014 – 2020.
- Dodatkowo da możliwość współpracy, wzajemnej pomocy, ale przede wszystkim wspólnej promocji. To ogromna szansa dla firm taka jak nasza spółdzielnia, które zajmują się produkcją lub przetwórstwem znakomitej, świętokrzyskiej żywności – dodał.
Sami inicjatorzy Klastra podkreślają również, że to właśnie rolnictwo i nowoczesne przetwórstwo stanowi jedną z podstawowych gałęzi gospodarki regionu. Ich wspieranie jest wpisane w strategię rozwoju województwa, a działalność Klastra pozwoli realizować te zadania. 
Członkowie Klastra zaczynają prężnie działać, czego doskonałym przykładem było odbywające się kilka dni temu w Sandomierzu spotkanie robocze. W jego trakcie wyznaczone zostały kierunki działania na najbliższe miesiące. Znalazły się wśród nich m.in. organizacja pod koniec sierpnia konferencji o tematyce jabłkowej, udział przedstawicieli branży spożywczej z regionu w światowej wystawie EXPO 2015 w Mediolanie czy wreszcie przygotowywanie wniosków do projektów UE, które pozwolą realizować wsparcie dla członków Klastra. 
 

Nasze produkty pojawią się w Brukseli...

Niewykluczone, że wkrótce smak produktów z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku będą mieli okazję poznać mieszkańcy Brukseli. To pokłosie konferencji ph. „Certyfikacja eksportu i promocja zagraniczna produktów regionalnych Polski Wschodniej”, jaka odbyła się w Sandomierzu. Jej organizatorem był Dom Polski Wschodniej w Brukseli.

W trakcie konferencji mówiono m.in. o możliwości skorzystania z instrumentów wspierania i promocji produktów regionalnych w formule de mini mis oraz o prawnych aspektach i sposobach certyfikacji, ochrony nazw i znaków produktów regionalnych i tradycyjnych. Oceniono także sprzedaż tych produktów na rynku krajowym, ze szczególnym uwzględnieniem regionu świętokrzyskiego. O tym mówił m.in. Ireneusz Bęben, prezes Zarządu Świętokrzyskiego Oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wskazując na przykłady takich wyrobów jak ser chmielnicki, masło z Pierzchnicy, miody napękowskie czy woda mineralna „Buskowianka”, rozlewana przez uzdrowisko Busko – Zdrój. 
- Produkty regionalne z Polski Wschodniej na rynku krajowym radzą sobie bardzo dobrze, dobrze się sprzedają i są produktami poszukiwanymi – podkreślał. 
Jednak na rynku europejskim są prawie nieznane, choć przez niektórych kojarzone z Polską. Zdaniem uczestników dyskusji pora to zmienić. Mówił o tym m.in. Grzegorz Orawiec, dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego. 
- W rozmowie ze mną wspomniał, że będzie zabiegał o wsparcie prezentacji naszych wyrobów w Brukseli. By jednak zrealizować to przedsięwzięcie potrzebna będzie współpraca m.in. z Domem Polski Wschodniej. Będzie to również okazja, by zaprezentować inne dobre produkty żywnościowe z pozostałych województw: lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego oraz warmińsko – mazurskiego – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej Spółdzielni.
Konferencji towarzyszyła prezentacja wybranych wyrobów regionalnych i tradycyjnych, wśród których znalazły się m.in. miody z Pasieki Leśnej Wojciecha Lipki, jabłka sandomierskie, pączek opatowski z cukierni „U Szarego” oraz miody z „Pasieki Rodzinnej” z Napękowa. Nie zabrakło oczywiście stoiska Naszej firmy.
 

„Jakość Tradycja” - potwierdzone

Do 16 lutego 2017 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku będzie mogła posługiwać się znakiem „Jakość Tradycja”, przyznanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla dwóch produkowanych w zakładzie przy ulicy Polnej wyrobów. W Busku – Zdroju minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył stosowne dokumenty prezesowi naszej Spółdzielni. 
W Busku – Zdroju, w sanatorium „Marconi”, odbył się niedawno Konwent Marszałków RP. Wśród gości zaproszonych na obrady znalazł się m.in. Marek Sawicki, minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Izabela Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nie zabrakło również prezesów oraz właścicieli czterech firm, którym wręczone miały zostać dokumenty poświadczające posługiwanie się znakiem „Jakość Tradycja” na kolejne lata. Zgodnie z zasadą, przyznanie takiego znaku musi poprzedzić certyfikacja dokonana przez jedną z upoważnionych do tego instytucji. Przy okazji należy wspomnieć, że na podstawie decyzji z dnia 12 czerwca 2007r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności.
- Minister Sawicki w obecności Adama Jarubasa, Marszałka Województwa Świętokrzyskiego i prezes Izabeli Byszewskiej, wręczył nam certyfikat przyznany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla „masła chmielnickiego” i „sera chmielnickiego półtłustego” – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes naszej Spółdzielni. – Ten certyfikat ma ważność do 16 lutego 2017 roku – dodał. 
Obok naszej Spółdzielni certyfikaty „Jakość Tradycja” przyznane zostały Pasiece Rodzinnej „Miody Napękowskie”, firmie „Natur – Vit” oraz „Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej” w Wodzisławiu. 
 

Szkoliliśmy się w Modliszewicach

W Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach koło Końskich, odbyło się dwudniowe spotkanie członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie”, podczas którego rozmawiano m.in. na temat zasad i przepisów związanych z ich bieżącą działalnością. W konferencji naszą, Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Chmielniku, reprezentował Jacek Bracichowicz, prezes zarządu. Ważnym punktem tego forum była wizyta w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. 
- Ja uczestniczyłem w części dotyczącej funkcjonowania firm branży mleczarskiej. Oprócz informacji na temat obowiązujących przepisów spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń, a także zdobycia wiedzy na temat nowych wyrobów. Być może niektóre z nich wkrótce zostaną wdrożone do produkcji – wyjaśnia prezes Bracichowicz.
Chodzi m.in. o sery dojrzewające, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony konsumentów.
- W trakcie spotkania była okazja, by podejrzeć taką produkcję oraz spróbować wyrobów. Odznaczają się one niepowtarzalnym smakiem, dlatego też pomyślałem o wdrożeniu w firmie takiej produkcji. Oczywiście w naszym przypadku nie chodzi o sery dojrzewające kilka tygodni, lecz np. siedem dni. Taki produkt może być doskonałym dodatkiem do piwa – uzupełnił prezes.
Tak więc być może w niedalekiej przyszłości na sklepowych półkach zagości nowy wyrób, ser chmielnicki dojrzewający, z logo firmy z ulicy Polnej.
 

Święta, święta i po…

Tradycyjnie już w okresie świąteczno – noworocznym w sklepach w regionie świętokrzyskim pojawił się ser chmielnicki półtłusty, sprzedawany w opakowaniach o masie 1. kg (tzw. wiaderkach). Ten produkt szczególnie upodobali sobie konsumenci ceniący sobie smak naturalnych wypieków.
Niewielkie zmiany w asortymencie produkcji przygotowaliśmy dla naszych klientów pod koniec 2013. roku. Na razie została ograniczona produkcja sera typu mozzarella, na rzecz innych wyrobów, cieszących się większym zainteresowaniem ze strony konsumentów. Ale jak zapewnia prezes OSM Chmielnik Jacek Bracichowicz, mimo ograniczenia produkcji, firma nie zrezygnuje z jego wytwarzania. Być może w połowie roku, z uwagi na naturalną, zwiększoną podaż surowca, „mozzarella” z Chmielnika znów pojawi się na rynku.
- Tradycyjnie już w okresie przedświątecznym w sklepach pojawił się twaróg chmielnicki półtłusty w opakowaniach o masie 1. kilograma, który jest gotowym surowcem do wypieków czy przygotowywania deserów. Dodatkowo z uwagi na rosnące zainteresowanie ze strony konsumentów, rozwijamy produkcję tzw. „klinka” kosztem ograniczenia wytwarzania sera typu „mozzarella” – wyjaśnia prezes Bracichowicz.
Aby podołać zapotrzebowaniu rynku na ser twarogowy chmielnicki pakowany nie w folię, lecz w papier, w firmie poczynione zostały niewielkie inwestycje związane z modernizacją linii produkcyjnej.
 

Gościliśmy na targach w Nitrze

„Polska smakuje” – takie hasło przyświecało prezentacji producentów wyrobów spożywczych z naszego kraju, podczas odbywających się niedawno na Słowacji targów „Agrokomplex 2013”. Wśród nich znalazła się także firma ze świętokrzyskiego, OSM w Chmielniku.
W Nitrze odbywała się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Rolno – Spożywczych „Agrokomplex 2013”. W grupie wystawców znalazły się również 24 firmy i 6 grup branżowych z Polski, prezentujących m.in. produkty ekologiczne, wyroby wędliniarskie, pieczywo, drób, soki i wyroby mleczarskie.
Wśród producentów tych ostatnich znalazła się również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku, firma o ustalonej renomie i marce, będąca członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – Dziedzictwo Kulinarne „Świętokrzyskie”.
Była to już kolejna wizyta na tych prestiżowych targach.
- Prezentowaliśmy całą gamę naszych wyrobów, szczególny nacisk kładąc na te, posiadające znak „Jakość Tradycja”. Nie ukrywam, że największym zainteresowaniem cieszyło się „masło chmielnickie”, a goście podkreślali jego niepowtarzalny i doskonały smak – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes firmy.
W trakcie targów stoisko chmielnickiej spółdzielni odwiedzali przedstawiciele firm zainteresowanych współpracą. I jeśli dojdzie do finalizacji rozmów i podpisania umów, w najbliższym czasie wyroby z Chmielnika pojawią się na słowackich stołach. 
 

Gościliśmy w Borzykowej

Stoisko OSM Chmielnik pojawiło się na Dożynkach Gminy Chmielnik Suskrajowice – Borzykowa 2013. Prezentowane i oferowane do degustacji produkty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.
Dwa sołectwa, Suskrajowice i Borzykowa, gościły uczestników tegorocznych Dożynek Gminy Chmielnik. To w tym ostatnim, przed nowo wybudowaną świetlicą wiejską, pojawiły się wieńce dożynkowe reprezentujące 22 sołectwa. Także tam miały miejsce oficjalne obchody gminnego święta plonów oraz prezentacje artystyczne.
Na imprezie nie zabrakło i Nas. Na stoisku zaaranżowanym w namiocie będącym elementem promocyjnym Firmy, pojawił się cały asortyment produkcji. Tak więc nie zabrakło pysznego kefiru, twarogu chmielnickiego półtłustego, masła chmielnickiego, sera typu mozzarella i in.
Wszystkie wyroby cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczestników dożynek, a z racji panującego upału nader często sięgano po kubeczki wypełnione świeżą, wyborną maślanką (to jeden z wyrobów, który posiada nie tylko doskonałe walory smakowe, ale też przy wysokich temperaturach powietrza skutecznie gasi pragnienie).
Obok wspomnianych pojawiły się również certyfikaty, wyróżnienia, nagrody i inne elementy poświadczające o jakości wyrobów, a samo uczestnictwo i prezentacja produktów były doskonałym elementem promocji naszej Firmy.
 

Firmowy – zaprasza!

Masz ochotę na smaczne masło, pyszny twaróg półtłusty, maślankę czy doskonały kefir? Nic prostszego! Zajrzyj do Chmielnika, do sklepu firmowego Naszej spółdzielni mleczarskiej.
W Chmielniku przy ulicy Polnej mieści się zakład produkcyjny miejscowej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. Ale zapewne niewielu jeszcze wie, że na jednej z głównych ulic tego urokliwego miasteczka mieści się sklep firmowy wspomnianej Spółdzielni.
- W placówce oferowany jest cały asortyment produkcji, od mleka spożywczego aż po ser typu mozzarella – informuje Jacek Bracichowicz, prezes OSM Chmielnik.
Rzeczywiście, w ladach chłodniczych bądź lodówkach, znajdziemy wszystkie wyroby spółdzielni. Tak więc na konsumentów czeka wspomniane mleko 2% w folii, kefir, maślanka, śmietanka kremowa, ser typu mozzarella czy wreszcie produkty oznaczone znakiem „Jakość Tradycja” – przyznanym przez Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego - „masło chmielnickie” oraz „ser chmielnicki półtłusty”.
Dodatkowo w sklepie znajdziemy też inne artykuły spożywcze jak np. pieczywo, oleje, mąki, kasze czy cukier. 
Warto także zapamiętać, że mieszczący się na rogu ulicy 1. Maja i Wspólnej sklep firmowy, czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 6. do 16., a w soboty nieco krócej, do 14.
Serdecznie zapraszamy! 
 

OSM z Chmielnika na sandomierskim Festiwalu

W Sandomierzu odbyła się trzecia edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”. Wśród wielu firm z branży zaproszonych do Królewskiego Miasta, znalazła się również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Chmielnika. Była to okazja na prezentację całej gamy doskonałych wyrobów, w tym posiadających znak „Jakość Tradycja”.
Przez dwa dni w mieście nad Wisłą odbywała się kolejna edycja Niedokończonych Form Mleka zwana festiwalem „Czas Dobrego Sera”. To trzecie spotkanie producentów wyrobów mleczarskich, które na sandomierskim rynku zgromadziło kilkadziesiąt firm. Nie zabrakło wśród nich reprezentantów naszego regionu, w tym Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Chmielnika. 
W specjalnym namiocie pojawił się nie tylko twaróg półtłusty chmielnicki w charakterystycznym opakowaniu z umieszonym na nim znakiem „Jakość Tradycja”, ale cała gama produktów wyrabianych w zakładzie przy ulicy Polnej. Nie zabrakło maślanki, kefiru, śmietany kremówki, twarogu w wiaderku (doskonałego do bezpośredniej konsumpcji, jak i do naleśników i sernika), sera typu mozzarella oraz masła, których to smakiem można się było na miejscu delektować. Skwapliwie wykorzystywali to mieszkańcy Sandomierza i turyści, licznie w tych dniach to miasto odwiedzający. 
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się także pokaz tradycyjnego wyrobu masła w wykonaniu pań ze „Źródła Sanicy” Koła Gospodyń Wiejskich w Śladkowie Małym. Przy okazji serdecznie dziękujemy Im za pomoc w realizacji wspomnianej prezentacji.

 

OSM Chmielnik zaprezentuje się na Festiwalu „Czas Dobrego Sera”

Od 1. do 2. czerwca w Sandomierzu odbywać się będzie po raz trzeci Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka. W programie imprezy znalazł się także przygotowany przez naszą spółdzielnię pokaz tradycyjnego wytwarzania masła. 
- Celem Festiwalu”Czas Dobrego Sera” jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Rozróżnianie dobrych produktów od kiepskich czy przeciętnych, to konieczność ustawicznej edukacji zarówno konsumenta, jak i samych producentów, którzy w tej edukacji odgrywają bezsprzecznie pierwszorzędną rolę. Dlatego, tak jak i w latach poprzednich, na naszym festiwalu nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych, najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Obok nich prezentować się będą najlepsze sery importowane do Polski oraz inne produkty spożywcze, które zachwycają nas swoim smakiem” – wyjaśnia Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, pomysłodawca i organizator imprezy.
Na sandomierskim rynku pojawi się blisko 50. producentów z ponad 200. rodzajami sera, w tym doskonałe polskie twarogi. 
Wśród wystawców zaproszonych do wzięcia udziału w tegorocznej imprezie, znalazła się OSM Chmielnik.
- Będziemy chcieli mieszkańcom Sandomierza, turystom i wszystkim uczestnikom tego Festiwalu zaprezentować cały asortyment naszej produkcji. Oczywiście nie zabraknie produktów ze znakiem „Jakość Tradycja” czyli „masła chmielnickiego” i „twarogu chmielnickiego półtłustego” – poinformował Jacek Bracichowicz, prezes spółdzielni.
Dodać należy, że OSM Chmielnik poprzez swoje produkty, ich jakość i walory smakowe, została szczególnie doceniona przez organizatorów Festiwalu. Bowiem przez dwa dni, dokładnie w południe, na Rynku Starego Miasta w Sandomierzu odbywać się będą pokazy wytwarzania „masła chmielnickiego”, jednego z dwóch najbardziej znanych wyrobów produkowanych w spółdzielni z ulicy Polnej.
 

„Masło chmielnickie” z „Laurem Tradycji”

Kilka dni temu oficjalnie potwierdzona została informacja, że produkt z OSM w Chmielniku znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych. Pamiątkowy grawerton oraz pismo z resortu rolnictwa powędrowały na ręce Jacka Bracichowicza, prezesa spółdzielni.
Podczas spotkania członków sieci „Kulinarne Dziedzictwo – Świętokrzyskie”, jakie odbyło się kilka dni temu w Dwikozach, oficjalnie wręczone zostały dokumenty potwierdzające wpis „masła chmielnickiego”, jednego z najbardziej znanych wyrobów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku, na prowadzoną w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych.
- Otrzymałem takie pismo z Ministerstwa i pamiątkowy grawerton z Urzędu Marszałkowskiego – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej spółdzielni.
W piśmie z resortu rolnictwa podpisanym przez podsekretarza stanu Zofię Szalczyk czytamy m.in., że 11. stycznia 2013. roku zgodnie z ustawą z dnia 17. grudnia 2004. roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, po przekazaniu wniosku przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego „masło chmielnickie” zostało wpisane na Listę produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Wpis ten potwierdził nie tylko walory produktu, ale też sposób wytwarzania – niezmieniony od kilkudziesięciu lat.
 

„Masło chmielnickie” trafiło na ministerialną listę

Rozszerza się katalog wyrobów umieszczonych na liście produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Leśnej. Od kilku tygodni widnieje na niej także „masło chmielnickie”, produkowane w tutejszej OSM Chmielnik.
Znak „Jakość Tradycja”, certyfikat „Doceń polskie”, laur „Nasze Dobre Świętokrzyskie” to ostatnie sukcesy, jakie na swoim koncie zanotowały produkty rodem z naszej Spółdzielni. Chodzi o „twaróg chmielnicki półtłusty” i „masło chmielnickie”, najbardziej poszukiwane i docenione przez konsumentów z województwa świętokrzyskiego i śląskiego, gdzie także trafiają wyroby producenta z Chmielnika.
- W połowie stycznia otrzymaliśmy oficjalne pismo z Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Leśnej, w którym poinformowano o wpisaniu naszego wyrobu na listę produktów tradycyjnych – informuje Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej spółdzielni. - Na wniosek Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego na wspomnianą listę, jako produkt mleczny, zostało wpisane „masło chmielnickie”. To kolejne wyróżnienie dla naszej firmy oraz uznanie jakości i wartości smakowych produkowanych wyrobów – dodał.
Obok wspomnianego „masła chmielnickiego” na listę trafiło też kilka innych produktów z województwa świętokrzyskiego.
Tak więc od kilku tygodni ministerialna lista produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego liczy już ponad 60 pozycji.
 

 „Doceń polskie” dla „twarogu chmielnickiego półtłustego”


Pod koniec stycznia w Krakowie odbyła się certyfikacja blisko 120. produktów spożywczych zgłoszonych przez producentów z całej niemal kraju do Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród firm znalazła się także OSM w Chmielniku.
23. stycznia w Krakowie już po raz siódmy odbył się audyt w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Program „Doceń polskie” to uznana marka promocyjna, dlatego też tak wielu producentów stara się o umieszczenie swoich wyrobów na liście wspomnianego programu.
Pięcioosobowa Loża Ekspertów pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, jurora adresowanego do blogerów kulinarnych konkursu „Bloger Chef” oraz konsultanta kulinarnego show „Master Chef”, oceniała ponad 120 wyrobów zgłoszonych przez producentów z 14. województw. 
Wśród nich znalazła się także nasza Spółdzielnia.
- Przekazaliśmy do certyfikacji dwa wyroby: "masło chmielnickie" i "twaróg chmielnicki półtłusty" – poinformował Jacek Bracichowicz, prezes spółdzielni. – Wiem, że spotkały się z zainteresowaniem oceniających, czego wymiernym skutkiem jest zakwalifikowanie tych produktów do Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" - dodał.
Przypomnieć należy, że uczestnictwo w programie skutkuje możliwością umieszczenia przez dwa lata logotypu „Doceń polskie” na wyrobach ocenionych przez ekspertów.
- Z uwagi na koszty, naszym przypadku zdecydowaliśmy się jedynie na zakwalifikowanie do programu „twarogu chmielnickiego półtłustego”. Być może w terminie późniejszym dołączy też nasze masło – dodał prezes. 
Zdjęcie ze strony „Doceń polskie”.
 

Twaróg chmielnicki półtłusty otrzymał laur „Nasze Dobre Świętokrzyskie”

Kolejny nasz wyrób uzyskał uznanie wśród konsumentów z województwa świętokrzyskiego i został nagrodzony w prestiżowym konkursie promującym wysokiej jakości produkty oferowane przez firmy z naszego regionu.
Po raz piąty redakcja lokalnej gazety „Echo Dnia”, zorganizowała konkurs pod hasłem „Nasze Dobre Świętokrzyskie”. To współzawodnictwo ma za zadanie promocję wysokiej jakości produktów i usług oferowanych przez firmy i przedsiębiorstwa z województwa świętokrzyskiego. 
W tym roku zgłoszonych zostało rekordowo dużo, bo 26 produktów i usług. Dlatego też organizatorzy postanowili podzielić je na trzy kategorie: produkty spożywcze, przemysłowe oraz usługi.
Wśród tych pierwszych godło „Nasze Dobre Świętokrzyskie” otrzymał „twaróg chmielnicki półtłusty” wytwarzany w Naszej spółdzielni. Nagrodę podczas zorganizowanej w halach Targów Kielce gali, odebrał prezes Jacek Bracichowicz.
- Jestem mile zaskoczony wynikiem. Z drugiej strony cieszę się, że kolejny raz konsumenci dostrzegli nie tylko wartości smakowe tego produktu, ale docenili też jego jakość – powiedział.
Tak więc przez najbliższe dwa lata na wyrobie pojawi się wspomniany znak jakości.
Przy okazji należy wspomnieć, że twaróg chmielnicki półtłusty oraz masło chmielnickie, posiadają już znak „Jakość Tradycja”, przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Były też wielokrotnie nominowane i nagradzane w kilkunastu konkursach promujących zdrową żywność i jej walory smakowe. Nasza spółdzielnia należy także do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego – Świętokrzyskie”.
Twaróg chmielnicki półtłusty, obok innych produktów Naszej firmy, można kupić w regionie świętokrzyskim w sklepach sieci Lewiatan i PSS „Społem” w Kielcach, GS w Staszowie, Busku – Zdroju i sklepie ze zdrową żywnością „Tygiel Smaków”, zlokalizowanym w Kielcach przy ulicy Sienkiewicza. 
Serdecznie zapraszamy!
 

Perła 2012 dla masła chmielnickiego!

Podczas targów POLAGRA – FOOD odbywających się w Poznaniu, prezes Jacek Bracichowicz odebrał „Perłę 2012”. To wyróżnienie przyznane zostało naszej spółdzielni za „masło chmielnickie”.
W czerwcu br. w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się etap świętokrzyski kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wtedy też Jacek Bracichowicz, prezes naszej spółdzielni, odebrał nominację dla „masła chmielnickiego” jako wyrobu zgłoszonego do udziału w ogólnopolskim konkursie na najlepszy produkt żywnościowy – „Perła 2012”.
Minęło kilka miesięcy i podczas odbywających się na początku października w stolicy Wielkopolski targów POLAGRA - FOOD nastąpiło rozstrzygnięcie wspomnianego współzawodnictwa.
Wśród 60. zgłoszonych do konkursu produktów, w oczach komisji konkursowej „masło chmielnickie” zyskało uznanie i zostało nagrodzone prestiżowym wyróżnieniem „Perła 2012”.
- Nie kryje, że po cichu liczyłem na sukces. Cieszy mnie fakt, że kolejny raz nasz produkt został dostrzeżony i doceniony. Wcześniej wielokrotnie „masło chmielnickie” nagradzane było na lokalnych konkursach. Otrzymało także znak „Jakość Tradycja”, przyznany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przypomnę, że produkowane w naszej spółdzielni masło jest jedynym w regionie świętokrzyskim i jednym z niewielu w kraju produktów wytwarzanych od wielu lat metodą tradycyjną. Stąd też bierze się jego niepowtarzalny smak i aromat świeżego wiejskiego masła – powiedział prezes Jacek Bracichowicz.
Przypomnieć należy, że kilka tygodni temu złożony został wniosek o wpisanie „masła chmielnickiego” na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Masło chmielnickie”, jak i inne wyroby naszej spółdzielni, można zakupić m.in. w sklepach sieci PSS „Społem” w Kielcach, GS w Staszowie, Busku – Zdroju, „Tyglu Smaków” (zlokalizowanego przy ulicy Sienkiewicza w Kielcach) i wielu innych, mniejszych sklepach osiedlowych i na kieleckim bazarze.

      

 

Masło chmielnickie kolejny raz docenione

Miło poinformować, że wyrób z naszej Spółdzielni – masło chmielnickie – otrzymało nominację do ogólnopolskiego konkursu „Perła 2012”.
Kilka tygodni temu, w Tokarni, podczas rozstrzygnięcia konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - „Smaki Regionów – Świętokrzyskie”, produkt wytwarzany w naszej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku został nominowany do jednej z prestiżowych nagród. Chodzi o konkurs „Perła 2012”, w którym ocenie poddane zostanie „masło chmielnickie”.
- Cieszy nas ta nominacja, bo jest ona potwierdzeniem nie tylko jakości tego wyrobu, ale przede wszystkim jego wartości smakowych i zdrowotnych. To także powód do dumy całej społeczności pracującej w naszym zakładzie – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes Spółdzielni.
Przy okazji należy wspomnieć, że wspomniany wyrób posiada już znak „Jakość Tradycja” przyznany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Kilka dni temu został też pozytywnie zaopiniowany i przesłany do dalszej analizy wniosek o wpisanie „masła chmielnickiego” na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Wracając do konkursu „Perła 2012”, jego rozstrzygnięcie nastąpi na targach Polagra – Food, które odbędą się w dniach 8.- 11. października w Poznaniu.
 

Masło i maślanka – wyroby szczególnie poszukiwane

Jedną z atrakcji X Spotkań z Kulturą Żydowską był jarmark, gdzie obok prezentowanych wyrobów wiklinowych, świec ozdobnych, wyrobów rękodzieła ludowego, potraw kuchni żydowskiej wystawiała się nasza Spółdzielnia. Na stoisku można było skosztować m.in. maślanki, serów oraz masła prosto z masielnicy.
Organizowanym od lat w Chmielniku Spotkaniom z Kulturą Żydowską towarzyszą nie tylko wydarzenia kulturalne. Nieodłączną ich części jest jarmark zlokalizowany na uliczkach biegnących do lub okalających budynek miejscowej synagogi. Tam też obok wyrobów rękodzieła ludowego, prezentacji dorobku miejscowych placówek oświatowych, ogromnym zainteresowaniem gości Spotkań cieszą się stoiska z żywnością. To nie tylko kulinaria z tradycyjnymi potrawami kuchni żydowskiej, ale także wyroby lokalnych producentów pieczywa oraz nabiału. Wśród tych ostatnich nie mogło zabraknąć naszej, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
W namiocie zakupionym ze środków pozyskanych z Agencji Rynku Rolnego na promocję wyrobów tradycyjnych, prezentowaliśmy całą gamę produktów: od serów twarogowych, przez kefir, maślankę aż po masło.
Z ogromnym zaciekawieniem goście kosztowali serwowanego niemal wprost z masielnicy naszego wiodącego, nagrodzonego znakiem Jakość Tradycja produktu czyli masła chmielnickiego.
Tego dnia, z racji wysokiej temperatury powietrza, nader chętnie sięgali także po smaczną i lekko schłodzoną maślankę.
Wszystkie nasze wyroby można było również na stoisku zakupić, co skrzętnie wykorzystywali niektórzy goście jarmarku (i to niekoniecznie mieszkańcy regionu świętokrzyskiego). Inni pytali o możliwość zaopatrzenia się w nie w ich rodzinnych miejscowościach. Dlatego też na koniec warto przypomnieć, że w Kielcach nasze wyroby dostępne są w sklepach sieci PSS „Społem”, Lewiatan, Tyglu Smaków czy wielu mniejszych sklepach osiedlowych. Produkty nabiałowe naszej Mleczarni dostępne są również w Busku – Zdroju i Staszowie.
Serdecznie zapraszamy do korzystania z organizowanych promocji cenowych na wybrane wyroby!
 

Byliśmy na II Targach ECOFAMILY

Przez trzy dni w Targach Kielce uczestniczyliśmy w kolejnej edycji Targów Ekologia dla Rodziny – ECOFAMILY. Nasze wyroby cieszyły się zainteresowaniem odwiedzającej targi publiczności.

W dniach 18 – 20 maja, w ośrodku wystawienniczym przy ulicy Zakładowej mieszkańcy Kielc i regionu mieli możliwość degustacji oraz zakupu ekologicznych wyrobów spożywczych. Wśród wystawców prezentujących na swych stoiskach wyroby branży piekarniczej, cukierniczej, przetworów z owoców i warzyw czy wyrobów mleczarskich, znalazła się też nasza Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku. Nasze stoisko znalazło się na wspólnej ekspozycji producentów zrzeszonych w sieci Kulinarne Dziedzictwo – Świętokrzyskie. Prezentowaliśmy na nim wszystkie nasze wyroby, począwszy od 2.% mleka, przez posiadające znak Jakość Tradycja, nadany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego masło chmielnickie i twaróg chmielnicki półtłusty w opakowaniach próżniowych, aż po najnowszy nasz produkt czyli twaróg chmielnicki półtłusty w opakowaniach o wadze 1. kg (tzw. wiaderkach). 
Z racji doskonałego smaku i innych walorów, nasze produkty cieszyły się sporym zainteresowaniem odwiedzających targi mieszkańców stolicy regionu i całego województwa.
 

Znakomity na świąteczny sernik

Od 20. marca br. w sprzedaży pojawi się nowy produkt z naszej mleczarni. Chodzi o twaróg w 1. kilogramowych opakowaniach (tzw. wiaderkach).

Dobra wiadomość dla gospodyń domowych oraz wszystkich tych, którzy cenią sobie smak świątecznego sernika. W trzeciej dekadzie marca, niemal tuż przed Świętami Wielkanocnymi w sprzedaży pojawi się twaróg chmielnicki w opakowaniach o masie 1. kilograma.
- Po raz drugi chcemy wypuścić na rynek nasz nowy wyrób. To twaróg chmielnicki półtłusty, który jest gotowym surowcem do wypieków, np. sernika. Można go też wykorzystywać do przygotowania deserów i inych potraw, w tym naleśników. Pakowany jest w tzw. wiaderka – informuje Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej OSM.
Opakowania mają charakterystyczny wygląd i zmienioną (w stosunku do pierwszej partii) szatę graficzną, przez co konsumenci będą mogli ten produkt z łatwością odnaleźć na sklepowych półkach. Jego cena, jak zapewnia prezes Bracichowicz, będzie porównywalna do ceny tzw. krajanki.
Twaróg chmielnicki półtłusty w opakowaniach o masie 1. kilograma będzie można po 20. marca zakupić m.in. w sklepach sieci „PSS Społem” w Kielcach, „Groszek” czy „Lewiatan”. Zapraszamy i życzymy smacznego! 

 

Doskonały na świąteczny (i nie tylko) sernik

Do sprzedaży trafił nowy produkt. To twaróg chmielnicki mielony, który pakowany jest w estetyczne plastikowe wiaderka. Ich zawartość nadaje się do natychmiastowego wykorzystania przy wypieku smacznego, tradycyjnego sernika.

Kilka dni temu w naszej mleczarni z ulicy Polnej pełną parą ruszyła produkcja nowego wyrobu. Chodzi o twaróg chmielnicki mielony, którym napełniane są białe plastikowe wiaderka. Ich wygląd, barwa – podobnie jak żółtych wieczek – oraz naklejek z logo, konsumentom mają się nieodłącznie kojarzyć z wyrobem z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.
- Na początku grudnia, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, zdecydowaliśmy się na ekspedycję do handlu naszego nowego produktu. Mam nadzieję, że szczególnie gospodynie domowe docenią jego smak oraz jakość i zechcą z naszego sera upiec pyszne świąteczne serniki – wyjaśnia Jacek Bracichowicz, prezes mleczarni.
Dzięki wprowadzeniu do obrotu tego nowego wyrobu, asortyment produkcji spółdzielni poszerzył się o kolejny, który miejmy nadzieję przyjmie się na rynku i obok masła chmielnickiego, sera półtłustego chmielnickiego czy sera typu mozzarella, może cieszyć się zainteresowaniem nawet najbardziej wybrednych konsumentów.
- W wiaderku znajduje się dokładnie 1. kilogram masy twarogowej, która niemal natychmiast może być zużytkowana do wypieku ciasta – dodał prezes Bracichowicz.
Tak więc zachęcamy do kupna i wypieku, życząc tradycyjnie – smacznego!
 

Produkty naszej mleczarni w sieci kieleckiej PSS „Społem”

Od kilku tygodni w 20. sklepach Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Kielcach można nabywać niemal wszystkie wyroby produkowane w naszej, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku. Na półkach zabrakło jedynie śmietany kremówki.

Poszerza się krąg odbiorców wyrobów z logo Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku. Po sieci sklepów należących m.in. do Lewiatana czy delikatesów Centrum, czas przyszedł na Powszechną Spółdzielnię Spożywców „Społem” w Kielcach. Na półkach sklepów należących do tej sieci można znaleźć m.in. masło chmielnickie, twaróg półtłusty chmelnicki, ser typu mozzarella, kefir, maślankę czy jako niemal podstawowy produkt oczywiście mleko. 
- W sumie nasze wyroby zagościły w dwudziestu wytypowanych sklepach kieleckiej PSS. Obok tych największych m.in. na Rynku czy przy ulicy Zagórskiej, także w mniejszych, rozrzuconych niemal po wszystkich kieleckich osiedlach. Klienci mogą szukać na półkach wszystkich naszych wyrobów za wyjątkiem śmietany kremówki – wyjaśnił Jacek Bracichowicz, prezes OSM w Chmielniku.
Po analizie wyników sprzedaży okazuje się, że największym zainteresowaniem kupujących cieszą się oczywiście produkty ze znakiem „Jakość Tradycja” czyli chmielnickie masło i chmielnicki twaróg.
 

Masło chmielnickie walczy o laur

Tylko do północy 21. listopada będzie można zagłosować na nasz produkt w konkursie „Nasze Dobre Świętokrzyskie” organizowanym już po raz czwarty przez redakcję „Echa Dnia”. To konkurs skierowany do małych i średnich firm z naszego regionu na ich najlepszy produkt lub usługę.

Od 31. października trwa głosowanie w czwartej edycji konkursu „Nasze Dobre Świętokrzyskie”, który organizuje w naszym województwie redakcja gazety „Echo Dnia”. To konkurs, który skierowany jest do małych oraz średnich firm i ma na celu wyłonienie najlepszych produktów lub usług.
Wśród nominowanych do nagrody produktów z branży spożywczej znalazło się produkowane w naszej mleczarni „Masło Chmielnickie”. Przypomnijmy, że to jeden z dwóch wyrobów posiadających znak „Jakość Tradycja”, nadany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Na „Masło Chmielnickie” można głosować jeszcze w konkursie sms - owym do 21. listopada, do godz. 24.
 

OSM Chmielnik na targach w Nitrze

Przez cztery dni w Nitrze (Słowacja) odbywały się Międzynarodowe Targi Rolno – Spożywcze „AGOKOMPLEX”. Wśród wystawców znaleźli się producenci wyrobów mleczarskich z województwa świętokrzyskiego.

Dość silną obsadę miały tegoroczne, 38. już Targi „AGROKOMPLEX”, odbywające się w słowackiej Nitrze. To impreza, na której wystawiają się producenci wyrobów sektora rolno – spożywczego. W tym roku, na zaproszenie organizatorów, wśród 430. wystawców na targach pojawiła się liczna reprezentacja branży mleczarskiej z województwa świętokrzyskiego, w tym przedstawiciele naszej mleczarni.
- Urząd Marszałkowski zaproponował i sfinansował w części nasze uczestnictwo w imprezie, więc z racji wcześniejszych kontaktów handlowych ze Słowacją, postanowiliśmy zaprezentować nasze wyroby – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes firmy.
Tak więc na stoisku nie zabrakło masła i twarogu chmielnickiego, kefiru, maślanki i in. Wszystkie wyroby cieszyły się ogromnym zainteresowaniem słowackich konsumentów, którzy chwalili producenta nie tylko za smak czy jakość produktu, ale też za jego wygląd.
 

Nasze wyroby – poszukiwane

W ramach tegorocznego Święta Kielc, na ulicy Staszica, czynne było stoisko z wyrobami naszej mleczarni. Oprócz ich zakupu, kielczanie i turyści licznie w tych dniach odwiedzający miasto nad Silnicą, mogli również spróbować świeżych, zdrowych i smacznych produktów.
Wielu turystów i kielczan wzięło udział w odbywającym się w dniach 24 – 26. czerwca Święcie Kielc. Jednym z jego elementów był kiermasz producentów zrzeszonych w sieci „Naszego Kulinarnego Dziedzictwa – Świętokrzyskie”. 
Wśród nich na ulicy Staszica pojawiło się stoisko naszej firmy – Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku. A na nim wszystko to, co smaczne, zdrowe i naturalne (bez konserwantów) czyli cały niemal asortyment wyrobów z „masłem chmielnickim” „kefirem naturalnym” czy „twarogiem chmielnickim półtłustym” na czele.
Wspomniane produkty można było nie tylko posmakować ale przede wszystkim kupić. To ostatnie, z racji zdobytego niedawno pierwszego miejsca na konkursie kulinarnym w Tokarni k/Kielc za „masło chmielnickie”, było nie lada okazją dla wszystkich konsumentów ceniących dobrą, zdrową żywność. Taką jaką są wyroby z zakładu przy ulicy Polnej w Chmielniku.
Przypomnijmy więc, że w Kielcach wyroby spod znaku OSM Chmielnik można zakupić m.in. w sieci sklepów „Lewiatan”, przy ulicy Warszawskiej – obok poczty, w sklepie firmowym piekarni „Piekiełko” (niestety naszych produktów nie znajdziecie w sieci sklepów kieleckiego PSS „Społem”). 
 

„Masło chmielnickie” nagrodzone w Tokarni

W malowniczej scenerii Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się świętokrzyski finał regionalny ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2011”. Wśród najlepszych w ocenie komisji konkursowej znalazło się produkowane w naszej spółdzielni „masło chmielnickie”.
W drugą niedzielę czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni koło Kielc, odbył się już po raz kolejny finał Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Świętokrzyskie”, którego organizatorem od lat są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach k/Końskich oraz Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
W tegorocznym współzawodnictwie wzięło udział 41. producentów wyrobów wędliniarskich, mleczarskich czy pochodzenia roślinnego, oferując to co smaczne, zdrowe i wyprodukowane w naszym regionie. 
Komisja pod przewodnictwem Izabeli Byszewskiej, prezes zarządu PIPRiL nie miała łatwego zadania, by wybrać najlepsze produkty regionalne. 
Należy jednak odnotować, że wśród produktów pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanych z mleka, bezkonkurencyjny okazał się wyrób będący od lat jedną z rozpoznawalnych marek naszej Spółdzielni. Dlatego też pierwsza nagroda powędrowała do OSM w Chmielniku i jej prezesa Jacka Bracichowicza za „Masło chmielnickie”.
 

Masło i twaróg z certyfikatami „Jakość Tradycja”

Podczas otwarcia targów „ECO FAMILY” wręczone zostały pierwsze w województwie certyfikaty systemu jakościowego „Jakość Tradycja”, przyznane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wśród nagrodzonych firm znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku za „Masło Chmielnickie” i „Twaróg Chmielnicki Półtłusty”. Certyfikaty z rąk Izabeli Byszewskiej, prezes PIPRiL, odebrał Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej firmy.

17. marca 2011. roku decyzją Kapituły znaku „Jakość Tradycja” dwóm produktom wytwarzanym w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku nadano ten prestiżowy tytuł. Certyfikaty przyznano za „Masło Chmielnickie” i „Twaróg Chmielnicki Półtłusty”, które jako jedne z pierwszych w województwie świętokrzyskim zostały dostrzeżone i pozytywnie ocenione przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za niepowtarzalny smak i technologię wytwarzania. Przyznanie tego tytułu poprzedziła procedura kontroli i certyfikacji wspomnianych produktów przez jedną z upoważnionych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostkę uprawnioną do tego typu działań.

Podczas otwarcia pierwszych w regionie targów Ekologia dla Rodziny „ECO FAMILY” Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej spółdzielni, oficjalnie odebrał z rąk Izabeli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, nadane kilka dni wcześniej certyfikaty.
W uroczystości wzięli także udział: Bożentyna Pałka – Koruba, wojewoda świętokrzyski i Grzegorz Świercz, wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego.
 

Prezes OSM Chmielnik wśród wyróżnionych

Na uroczystej gali, po raz siedemnasty, przyznano tytuł „Chmielniczanina Roku 2010”. W gronie wyróżnionych przez kapitułę osób znalazł się Jacek Bracichowicz, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku.

W Chmielnickim Centrum Kultury, w obecności europarlamentarzystów, reprezentujących Ziemię Świętokrzyską parlamentarzystów RP, władz samorządowych powiatu a także miasta i gminy, rozstrzygnięto prestiżowy ranking na „Chmielniczanina Roku”. W minionym, 2010 roku, w ocenie kapituły ten tytuł przypadł ks. Andrzejowi Drapale. 
Wśród nominowanych do tej nagrody i w gronie wyróżnionych znalazł się Jacek Bracichowicz, kierujący jedyną w gminie spółdzielnią mleczarską.
Wyróżnienie to zostało przyznane w uznaniu wieloletniej pracy na stanowisku prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku oraz umiejętności dostosowania się do wymogów współczesnego rynku.
Fot. ze strony www.chmielnik.com




 

OSM Chmielnik nominowana do „Orłów Agrobiznesu”

22. banki, gminne spółdzielnie „Samopomoc Chłopska”, okręgowe spółdzielnie mleczarskie i inne instytucje z otoczenia biznesowego rolnictwa z całego kraju zostało nominowanych do tegorocznych nagród „Orły Agrobiznesu”. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest przez kapitułę, której przewodniczy poseł Franciszek Jerzy Stefaniuk.

W Warszawie odbyło się ostatnie w tym roku kalendarzowym spotkanie przedstawicieli firm z całej Polski, nominowanych do prestiżowej nagrody „Orły Agrobiznesu”. To już XXXIII edycja nagród przyznawanych przez Agencję Promocyjno – Wydawniczą EMS z Warszawy dla firm z branży rolno – spożywczej i jej otoczenia, za sukces rynkowy, potwierdzony badaniami zleconymi przez organizacje konsumenckie. Nagrody przyznaje kapituła, której przewodniczącym jest poseł PSL Franciszek Józef Stefaniuk. Honorowy patronat nad „Orłami Agrobiznesu” sprawuje od lat Ewa Kierzkowska, wicemarszałek Sejmu RP.
Na spotkaniu w Domu Literatury pojawili się prezesi banków spółdzielczych, gminnych spółdzielni „Samopomoc Chłopska”, okręgowych spółdzielni mleczarskich i innych firm czy instytucji biznesowych działających na rynku rolno – spożywczym.
Wśród tej 22. osobowej grupy znaleźli się przedstawiciele naszego regionu: Banku Spółdzielczego w Busku – Zdroju, OSM w Opatowie (producenta „krówki”) oraz OSM w Chmielniku (wytwórcy m.in. doskonałego i smacznego półtłustego sera twarogowego czy masła chmielnickiego).
- To dla nas ogromne i zarazem miłe zaskoczenie. Po certyfikacie „Jakość Tradycja” nadanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, jesteśmy nominowani do kolejnego wyróżnienia. To znaczy, że nasze wyroby m.in. z racji smaku, sposobu produkcji bez zawartości konserwantów, znajdują uznanie wśród fachowców – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes chmielnickiej spółdzielni mleczarskiej.
Dodajmy, że zdobyte laury to tak naprawdę zasługa pracujących w tej firmie osób. A, że wspomniane produkty (a także inne będące w ofercie spółdzielni) cieszą się uznaniem konsumentów, to niezaprzeczalny fakt. Potwierdza to zwiększone od kilku miesięcy zapotrzebowanie na produkty z ulicy Polnej w Chmielniku.

 

Smakowite „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”

Kiełbasy, szynki, smakowite boczki, a nade wszystko wyroby mleczarskie w postaci serów, past serowych w kilku smakach, prawdziwego wiejskiego masła czy wiele innych produktów można było znaleźć i co najważniejsze, posmakować na jarmarku pod hasłem „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Stolica województwa gościła producentów m.in. wyrobów wędliniarskich, ekologicznych produktów żywnościowych czy mleczarskich podczas jarmarku w ramach „Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskie”. 

Ogromnym zainteresowaniem odwiedzających jarmark kielczan i turystów cieszyły się wyroby z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku. To nie tylko doskonały półtłusty twaróg (znany w regionie ze sprzedaży w jednej z ogólnopolskich sieci handlowych) czy prawdziwe, tłuste „masło chmielnickie” posiadające certyfikat „Jakość Tradycja”, ale również inne wyroby ze znakiem OSM Chmielnik. Wśród nich znalazły się m.in. śmietanka kremowa, sery twarde i doskonałe smakowe pasty serowe (m.in. z rybą, papryką i ziołami).
– Najwięcej produkcji udaje nam się sprzedawać na Śląsku z racji tego, że mamy już ugruntowaną markę na tym rynku. Natomiast myślimy o „podboju” rodzimego rynku. W związku z tym przygotowujemy kilka nowości, o których na razie chciałbym przemilczeć – powiedział Jacek Bracichowicz, prezes zarządu OSM Chmielnik.

To nie jedyne „nowości”, którymi chmielnicka spółdzielnia mleczarska może nas zaskoczyć. Bo oprócz szerokiego asortymentu produktów kierownictwo może poszczycić się jeszcze czymś dodatkowo. Z uwagi jakość, walory smakowe produktów, będących pochodną zastosowanych przy wytwarzaniu receptur i technologii, firma (jako jedna z trzech w naszym regionie) została nominowana do prestiżowej nagrody „Orły Agrobiznesu”.


 
     
 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku 26-020 Chmielnik, ul. Polna 10 stat4u
 
     
 

Budowa stron internetowych i aktualizacja stron www: www.intermikro.com & projektowanie logo folderów i ulotek www.myvisions.pl

 

 Informujemy, że strona korzysta z plików cookies - zapoznaj się z polityką prywatności